Pracuję w jednostce wojskowej. Gotuję dla męża i dzieci: 7-letniego Krzysia i 10-letniej Wiktorii. Mąż bardzo lubi żołądki, więc podaję je z różnymi dodatkami. Te w curry są wyjątkowo smaczne.
3 godz.
Składniki:
● 1 kg żołądków drobiowych
● 4 duże cebule
● op. curry (ok. 25 g)
● łyżka soli
● 5 liści laurowych
● 5 ziaren ziela angielskiego
● łyżeczka pieprzu
● 4 łyżki słodkiej mielonej papryki
● 1,5 łyżki ostrej mielonej papryki
● olej do smażenia
Żołądki w curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki oczyszczamy z błon,
myjemy i osuszamy. Zalewamy
2,5 l wody, wkładamy liście laurowe
i ziele angielskie. Gotujemy
na małym ogniu ok. 2,5 godziny. Wyjmujemy (wywar
zachowujemy), studzimy i kroimy
w ćwiartki.
2.Cebule obieramy, kroimy
w dużą kostkę i szklimy na
oleju. Wkładamy żołądki i wlewamy
1 litr wywaru. Dusimy
ok. 10 minut.
3.Wsypujemy curry, sól,
pieprz, słodką i ostrą paprykę.
Mieszamy i dusimy na małym
ogniu jeszcze 10 minut.
Komentarze