Rydze to jedne z najbardziej docenianych grzybów, kto ich nie lubi? Wybornie smakują podsmażone na patelni. Z dodatkiem ziemniaków i cebuli są bardzo smaczną i tanią propozycją obiadową.
Składniki:
Około 200 g rydzy (kapelusze),
700 – 800 g ziemniaków,
1 duża cebula,
przyprawa do ziemniaków,
posiekana natka pietruszki,
sól,
pieprz
tłuszcz do smażenia (masło lub olej)
Ziemniaki z rydzami z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Wrzucić do garnka z wodą, osolić i ugotować. Odcedzić.
2.Grzyby oczyścić, większe kapelusze pokroić, opłukać i osączyć.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
3.Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić ziemniaki i doprawić przyprawą do ziemniaków. Podsmażyć, zdjąć z ognia i przykryć pokrywką. Rozgrzać tłuszcz na drugiej patelni, wrzucić rydze oraz cebulę, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć i przełożyć na patelnię z ziemniakami. Całość wymieszać i podgrzać. Podawać gorące posypane natką pietruszki.
Komentarze