Ziemniaki z rydzami z patelni

4.45 (161 ocen)

Rydze to jedne z najbardziej docenianych grzybów, kto ich nie lubi? Wybornie smakują podsmażone na patelni. Z dodatkiem ziemniaków i cebuli są bardzo smaczną i tanią propozycją obiadową.

Składniki:

  • Około 200 g rydzy (kapelusze),
    700 – 800 g ziemniaków,
    1 duża cebula,
    przyprawa do ziemniaków,
    posiekana natka pietruszki,
    sól,
    pieprz
    tłuszcz do smażenia (masło lub olej)
Wystaw ocenę:

4.45 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki z rydzami z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Wrzucić do garnka z wodą, osolić i ugotować. Odcedzić.
  • 2. Grzyby oczyścić, większe kapelusze pokroić, opłukać i osączyć.
    Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  • 3. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić ziemniaki i doprawić przyprawą do ziemniaków. Podsmażyć, zdjąć z ognia i przykryć pokrywką. Rozgrzać tłuszcz na drugiej patelni, wrzucić rydze oraz cebulę, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć i przełożyć na patelnię z ziemniakami. Całość wymieszać i podgrzać. Podawać gorące posypane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Rydze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować