Moją pasją zawsze była kuchnia. Gdy miałam 10 lat, tata nauczył mnie gotować i piec ciasta.
60 min
Składniki:
● ok. 1,5 kg dużych ziemniaków
● 25 dag kiełbasy
● 20 dag pieczarek
● duża cebula
● 1 szkl. śmietany
● łyżeczka mąki pszennej
● 25 dag żółtego sera
● sól, pieprz
● oliwa
Ziemniaki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i myjemy. Przekrawamy i wydrążamy, zostawiając cienkie ścianki. Gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie.
2.Farsz: z kiełbasy zdejmujemy osłonkę. Oczyszczone pieczarki i cebulę kroimy i podsmażamy na oliwie. Mielimy z kiełbasą. Doprawiamy.
3.Ziemniaki wkładamy do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Wypełniamy farszem. Śmietanę mieszamy z mąką, doprawiamy solą
i pieprzem. Wlewamy do naczynia. Ziemniaki posypujemy startym serem. Zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 °C.
Komentarze