Ziemniaki z pieczarkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Moją pasją zawsze była kuchnia. Gdy miałam 10 lat, tata nauczył mnie gotować i piec ciasta.

  • 60 min

Składniki:

  • ● ok. 1,5 kg dużych ziemniaków
    ● 25 dag kiełbasy
    ● 20 dag pieczarek
    ● duża cebula
    ● 1 szkl. śmietany
    ● łyżeczka mąki pszennej
    ● 25 dag żółtego sera
    ● sól, pieprz
    ● oliwa

Ziemniaki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Przekrawamy i wydrążamy, zostawiając cienkie ścianki. Gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie.
  • 2. Farsz: z kiełbasy zdejmujemy osłonkę. Oczyszczone pieczarki i cebulę kroimy i podsmażamy na oliwie. Mielimy z kiełbasą. Doprawiamy.
  • 3. Ziemniaki wkładamy do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Wypełniamy farszem. Śmietanę mieszamy z mąką, doprawiamy solą
    i pieprzem. Wlewamy do naczynia. Ziemniaki posypujemy startym serem. Zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy