ZIEMNIAKI Z PATELNI - Z KIEŁBASĄ, PIECZARKAMI I ŚMIETANĄ

4.5 (144 ocen)

  • 20 min

JEŚLI ZOSTAŁY WAM ZIEMNIAKI Z OBIADU, WARTO PRZYGOTOWAĆ TAKIE DANIE.

  • 20 min

Składniki:


  • WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 2-4

    Składniki:
    5 większych ziemniaków (ugotowanych),
    25 dag pieczarek,
    średnia cebula,
    kawałek kiełbasy,
    pęczek szczypiorku,
    1/2 pęczka koperku,
    2 ząbki czosnku,
    majeranek,
    bazylia,
    oregano,
    ostra papryka,
    sól,
    rozmaryn,
    4 łyżki śmietany,
    łyżka mascarpone (opcjonalnie),
    łyżka masła,
    3 plastry sera żółtego.
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaki z patelni - z kiełbasą, pieczarkami i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroję w kostkę lub grubsze półplasterki.
    Kiełbaskę kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę siekam. Całość podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw.
    Koperek, szczypiorek i czosnek drobno siekam.
    Kiedy odparuje woda z pieczarek i wszystkie składniki lekko się przyrumienią, dodaję ziemniaki wraz z czosnkiem i zieleniną (nieco zostawiam do posypania dania). Smażę przez chwilę, mieszając.
    Na koniec dodaję starty na dużych oczkach ser żółty oraz śmietanę i mascarpone. Mieszam. Chwilę gotuję na małym ogniu, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
    Danie na talerzu posypuję pozostałą zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować