Pieczony filet z ziemniaki , marchewką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta myjemy i nacieramy ząbkiem czosnku zgniecionym przez praskę, przyprawiamy solą, curry, papryką, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, wszystko mieszamy i odstawiamy (najlepiej na kilka godzin, ale nie koniecznie).
2.Fileta owijamy folią do pieczenia i pieczemy w piekarniku w ok. 40 minut w temp. 170 °C. Po po tym czasie odwijamy folię i kładziemy plasterek sera, zostawiamy w piekarniku jeszcze na 5 min żeby ser się rozpuścił.
3.Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
4.Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie i maśle. Dodajemy marchew, pora, pieczarki podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki i zalewamy bulionem, dodajemy lubczyk i przyprawiamy do smaku, dusimy aż będą miękkie.
Komentarze