Ziemniaki z grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne danie nie tylko na święta

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    50 dkg grzybów (pieczarki)
    2 cebule
    10 dkg sera żółtego
    2 łyżki oleju
    pieprz, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0riq5wd 1. Pieczarki umyć, zetrzeć na tartce jarzynowej o grubych oczkach i usmażyć na oleju
  • image-1hyepom 2. Cebulę obrać , posiekać i usmażyć na złoty kolor.
  • image-1c0mnbl 3. Ziemniaki dokładnie umyć, oblać wrzątkiem. Każdy ziemniak owinąć w folię, ułożyć na formie do pieczenia.
  • image-0rfi31g 4. Piec w piekarniku w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu ziemniaki rozkroić na pół i z każdej połówki wydrążyć część miąższu tak aby powstały niewielkie wgłębienia.
  • image-22222tw 5. Miąższ rozgnieść i wymieszać z pieczarkami i cebulą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Farszem napełnić wydrążone ziemniaki, posypać tartym żółtym serem. Płaską blachę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej przygotowane ziemniaki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec aż ser roztopi się i lekko zrumieni.
  • 6. Tak przygotowane ziemniaki mogą być jako danie główne. Można podawać z surówką lub z mięsem smażonym.

Porady

Pieczarki można zastąpić innymi grzybami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować