Ziemniaki z farszem rybno-warzywnym.

0 (0 ocen)

Mój pomysł na piątkowy obiad.

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
    2 pomidory
    2 ząbki czosnku
    mała papryka
    ryba wędzona wg. uznania (makrela, flądra)
    natka pietruszki
    1 jajko
    20-30 dag. sera żółtego
    kilka łyżeczek bułki tartej
    sól
    pieprz
    słodka papryka
    zioła np. tymianek

Ziemniaki z farszem rybno-warzywnym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach prawie do miękkości.
    Po ugotowaniu studzimy, przekrawamy na pół i bardzo delikatnie tak, aby nie uszkodzić skórki wydrążamy środek. Wydrążone łódeczki z ziemniaków solimy w środku, układamy na blaszkę i odstawiamy.
  • 2. Farsz:
    Pomidory obieramy ze skóry i razem z paprykę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy, rybę wędzoną kroimy na małe kawałki, ser żółty ucieramy na tartce o grubych oczkach, natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki farszu mieszamy, dodajemy drobno pokrojony wydrążony środek z 1-2 ziemniaków i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. Na koniec do farszu dodajemy surowe jajko i wszystko raz jeszcze mieszamy.
  • 3. Łódeczki z ziemniaków wypełniamy farszem, wierzch posypujemy bułką tartą i odrobiną sera żółtego. Ziemniaki zapiekamy w piekarniku
    w temperaturze ok. 200 stopni na złoty kolor. Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika w moim zajęło to ok. 25 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy