Ziemniaki z farszem rybno-warzywnym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach prawie do miękkości.
Po ugotowaniu studzimy, przekrawamy na pół i bardzo delikatnie tak, aby nie uszkodzić skórki wydrążamy środek. Wydrążone łódeczki z ziemniaków solimy w środku, układamy na blaszkę i odstawiamy.
2.Farsz:
Pomidory obieramy ze skóry i razem z paprykę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy, rybę wędzoną kroimy na małe kawałki, ser żółty ucieramy na tartce o grubych oczkach, natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki farszu mieszamy, dodajemy drobno pokrojony wydrążony środek z 1-2 ziemniaków i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. Na koniec do farszu dodajemy surowe jajko i wszystko raz jeszcze mieszamy.
3.Łódeczki z ziemniaków wypełniamy farszem, wierzch posypujemy bułką tartą i odrobiną sera żółtego. Ziemniaki zapiekamy w piekarniku
w temperaturze ok. 200 stopni na złoty kolor. Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika w moim zajęło to ok. 25 min.
Komentarze