Ziemniaki w mundurkach z tuńczykiem.

4.5 (153 ocen)

  • 30 min

Po raz pierwszy tę potrawę skosztowałam będąc na zagranicznych wakacjach odwiedzając brata.

  • 30 min

Składniki:

  • 6 - 8 średniej wielkości ziemniaków, 2 puszki tuńczyka (w wodzie), 1 nieduża czerwona papryka, 1 średnia czerwona cebula, 100 g startego żółtego sera, masło, łyżka stołowa majonezu, sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki w mundurkach z tuńczykiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie płuczemy. Gotujemy przez około 15 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, każdy owijamy folią aluminiową i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.
  • 2. W między czasie odsączamy tuńczyka z nadmiaru wody na drobnym sitku i przesypujemy do miseczki.
  • 3. Paprykę płuczemy i wraz z cebulą kroimy w drobną kostkę i dodajemy do tuńczyka. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
  • 4. Upieczone ziemniaki przekrawamy na połówki, posypujemy solą, smarujemy odrobiną masła, posypujemy startym serem. Na tak przygotowane ziemniaki wykładamy tuńczyka. Na koniec posypujemy świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Porady

Potrawę można podawać z miksem sałat, pokrojoną w paski marchewką, papryką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować