Ziemniaki w mundurkach z tuńczykiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie płuczemy. Gotujemy przez około 15 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, każdy owijamy folią aluminiową i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.
2.W między czasie odsączamy tuńczyka z nadmiaru wody na drobnym sitku i przesypujemy do miseczki.
3.Paprykę płuczemy i wraz z cebulą kroimy w drobną kostkę i dodajemy do tuńczyka. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
4.Upieczone ziemniaki przekrawamy na połówki, posypujemy solą, smarujemy odrobiną masła, posypujemy startym serem. Na tak przygotowane ziemniaki wykładamy tuńczyka. Na koniec posypujemy świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Porady
Potrawę można podawać z miksem sałat, pokrojoną w paski marchewką, papryką.
Komentarze