Ziemniaki w mundurkach faszerowane kalafiorem i papryką podane z dipem ogórkowym

0 (0 ocen)

  • 28 min

Szybkie danie, do przygotowania w kilka chwil. Idealna propozycja na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny.

  • 28 min

Składniki:

  • Ziemniaki faszerowane:
    6 sztuk młodych ziemniaków
    ½ kalafiora
    ½ strąka czerwonej papryki
    1 cebula
    4 pieczarki
    masło
    sól
    pieprz
    bazylia
    oregano
    Dip ogórkowy:
    1 ogórek długi
    ½ pęczka koperku
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki śmietany 18%
    sól
    pieprz
    sok z cytryny
    cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki w mundurkach faszerowane kalafiorem i papryką podane z dipem ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie szorujemy i myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. W miedzy czasie obieramy pieczarki, cebulę i paprykę. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojone pieczarki, paprykę, cebulę oraz rozdrobnionego ma małe różyczki kalafiora. Całość obsmażamy. Podlewamy niewielką ilością wody i chwilę dusimy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Z ugotowanych ziemniaków wydrążamy środki, napełniamy je przygotowanym farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wykładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekamy około 10 minut. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miski. Dodajemy posiekany koperek, jogurt, śmietanę i przyprawy. Dokładnie całość mieszamy. Przygotowane ziemniaki wykładamy na talerz, podajemy z dipem ogórkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować