Szybkie danie, do przygotowania w kilka chwil. Idealna propozycja na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny.
28 min
Składniki:
Ziemniaki faszerowane:
6 sztuk młodych ziemniaków
½ kalafiora
½ strąka czerwonej papryki
1 cebula
4 pieczarki
masło
sól
pieprz
bazylia
oregano
Dip ogórkowy:
1 ogórek długi
½ pęczka koperku
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
sok z cytryny
cukier
Ziemniaki w mundurkach faszerowane kalafiorem i papryką podane z dipem ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie szorujemy i myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. W miedzy czasie obieramy pieczarki, cebulę i paprykę. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojone pieczarki, paprykę, cebulę oraz rozdrobnionego ma małe różyczki kalafiora. Całość obsmażamy. Podlewamy niewielką ilością wody i chwilę dusimy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Z ugotowanych ziemniaków wydrążamy środki, napełniamy je przygotowanym farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wykładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekamy około 10 minut. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miski. Dodajemy posiekany koperek, jogurt, śmietanę i przyprawy. Dokładnie całość mieszamy. Przygotowane ziemniaki wykładamy na talerz, podajemy z dipem ogórkowym.
Komentarze