Ziemniaki pieczone z pieprzem i rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przyprawione ziołami i dość mocno pieprzem. Z góry chrupiące, ale jednocześnie mięciutkie, bo piekły się przez jakiś czas ze śmietanką i masłem.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 - 1,5 kg ziemniaków
    1-2 łyżki posiekanego rozmarynu
    1-2 łyżki majeranku
    1 płaska łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
    1 pełna łyżeczka soli
    3 łyżki oliwy + trochę na dno naczynia
    0,5 szklanki słodkiej śmietanki
    1 łyżeczka masła

Ziemniaki pieczone z pieprzem i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Obrane, umyte ziemniaki kroję na plastry grubości ok. 0,3 mm, przekładam wszystkie do dużej miski. Dolewam oliwę, dodaję wszystkie przyprawy, dokładnie mieszam. Na dno naczynia do pieczenia wlewam odrobinę oliwy i układam plastry ziemniaków w rzędach, tak by nachodziły na siebie. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na ok. 45-50 minut, po tym czasie sprawdzam czy ziemniaki są miękkie. Jeśli są, wlewam śmietankę i dokładam masło pokrojone w drobne kawałki. Przykrywam ziemniaki folią aluminiową i piekę jeszcze 15 minut, ewentualnie pod koniec pieczenia zdejmuję folię i włączam funkcję grilla.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy