Ziemniaki po nelsońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki pokroić w "zapałki", jak na frytki. Gotować ok. 10 min w wodzie z solą. Odcedzić i ostudzić.
2.Grzyby namoczyć w szkl. mleka i szkl. wody, następnie ugotować je do miękkości w płynie, w którym się moczyły. Odcedzić i pokroić je w paseczki.
3.Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę. Zasmażoną mąkę rozprowadzić przecedzonym wywarem z grzybów, gotować ok.1 min na małym ogniu. Dodać śmietanę, doprawić do smaku. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju.
4.Naczynie do zapiekania natłuścić, warstawami układać: ziemniaki, grzyby i cebulę- każdą warstwę oprószyć przyprawami. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Całość zalać sosem, piec ok. 30 min w temp. 180st.
Komentarze