Ziemniaki nadziewane na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jemen: Sos Zhoug
SKŁADNIKI: małe papryczki chili - tyle aby wystarczyło na szklankę puree, 1 szklanka posiekanej natki, pietruszki, 1 szklanka posiekanej kolendry, 1 1/2 łyżki roztartego czosnku, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 2 łyżki oliwy.
SPOSÓB WYKONANIA: Wszystkie składniki zmiksować, a gotowy sos przechowywać w lodówce.
2.Ziemniaki obrać i nadać im kształt kostki. Łyżeczką delikatnie wydrążyć środki. Podsmażyć składniki nadzienia. Ostudzić i nadziać nimi ziemianki. Wymieszać składniki sosu i gotować je przez 20 minut. Ziemniaki ułożyć na blaszce do pieczenia. Polać sosem i piec przez ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze