Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym

4.5 (188 ocen)

Wspomnienie obiadu z dzieciństwa.

Składniki:

  • Składniki na 14 sztuk:

    7 dużych ziemniaków
    sól

    FARSZ:

    1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
    200 g pieczarek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka musztardy
    1 czerstwa bułka
    przyprawy: sól, pieprz czarny, słodka mielona papryka, cząber, suszona natka pietruszki, majeranek
    przyprawa do ziemniaków
    odrobina oleju do posmarowania blachy i smażenia pieczarek

Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i w całości włożyć do dużego garnka. Zalać wodą, posolić i gotować ok. 2-3 minuty od momentu zagotowania wody.
    Ugotowane i ostudzone ziemniaki poprzekrajać na pół i wydrążyć z nich środki.
    Dużą blachę (np. z wyposażenia piekarnika) wysmarować olejem i ułożyć na niej połówki ziemniaków. Oprószyć je przyprawą do ziemniaków.
  • 2. FARSZ:
    Bułkę namoczć w zimnej wodzie.
    Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać do niej starte na tarce na dużych oczkach pieczarki, lekko posolić. Wszystko razem przesmażyć, aż z pieczarek odparuje woda.
    Do mięsa dodać wyciśniętą z wody bułkę, przesmażone pieczarki z cebulą, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać, wyrobić masę najlepiej ręką tak jak na kotlety mielone. Z masy mięsnej formować kulki i nadziewać nimi wydrążone wcześniej połówki ziemniaków.
    Tak przygotowane ziemniaki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut (w zależności od odmiany ziemniaków) w 190 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować