Ziemniaki na chłodno

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Ilona Bajner

  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - zielone ogórki: 2 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - koperek: 1 pęczek
    - śmietana (lub jogurt naturalny): 3 łyżki
    - cebula: 1 sztuka
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz świeżo mielony (do smaku wg. uznania): 2 szczypty

Ziemniaki na chłodno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie szorujemy, gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach, a następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.

  • 2. Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w piórka. Koperek myjemy, dokładnie osączamy i drobniutko siekamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do śmietany lub jogurtu, mieszamy, dodajemy starte ogórki i koperek i ponownie mieszamy.
  • 3. Wystudzone ziemniaki obieramy, jeśli są duże, kroimy w plastry lub sporą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy pokrojoną cebulę. Całość polewamy sosem ogórkowo-koperkowym i mieszamy. Podajemy jako sałatkę lub dodatek do dań mięsnych.

Komentarze

Podobne przepisy