Ziemniaki i śledź

0 (0 ocen)

  • 30 min

Rozmaitości na ziemniaku.

  • 30 min

Składniki:

  • ziemniaki - duże 6 sztuk
    ser twarogowy 25 dag
    śledzie 6 płatów
    ogórek 1 sztuka
    szczypiorek 1 pęczek
    pomidor 1 sztuka
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    śmietana 1 łyżka
    papryka 1 strąk
    marynowane grzybki 1 słoiczek

Ziemniaki i śledź - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie (ewentualnie z dodatkiem vegety. Serek ucieramy z łyżką śmietany. Dodajemy część pokrojonego ogórka w kostkę i drobno pokrojony szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem (można ziołami). Śledzie mogą być z zalewy octowej. Przedzielamy je po długości na połowy i zwijamy w ruloniki. Ścinamy troszkę ziemniaka i wydrążamy małe wgłębienie. Nakładamy twarożek a na wierzch kładziemy rulonik ze śledzia, kawałek pomidora, ogórka (mogą być korniszony), grzybka marynowanego, kawałek papryki. Po prostu to co kto lubi. Wszystkie dodatki przygotowujemy wcześniej, by sprawnie nakładać na ciepłe ziemniaki.Ziemniaki można też ugotować w bez obierania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy