Faszerowane ziemniaki to doskonały sposób na nudnego, obiadowego ziemniaka. Chrupiąca skórka i brzegi, w środku pyszny farsz znakomicie komponujący się z miękkim, pieczonym ziemniakiem. Nie może się nie udać :)
60 min
Składniki:
3 duże ziemniaki
150 g boczku w plastrach
1 cebula
250 g pieczarek
garść pokrojonego szczypiorku
olej
sól, pieprz
Ziemniaki faszerowane pieczarkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym, przekrawam na pół, dolną część ziemniaka (tą na której ma stać) lekko ścinam. Za pomocą małego nożyka i łyżeczki wydrążam ziemniaki. Na blaszce z piekarnika kładę arkusz papieru do pieczenia, smaruję odrobiną oleju miejsca, w których postawię ziemniaki. Ziemniaki układam na blaszy, smaruję je w środku odrobiną oleju, posypuję solą, piekę w temperaturze 190 stopni przez około 45 minut (aż będą całkiem miękkie, sprawdzam je nakłuwając widelcem). Boczek kroję w cienkie plastry, wrzucam na patelnię, podsmażam aż większość tłuszczu się wytopi i będzie zarumieniony. Przekładam go na talerz, odstawiam. Cebulę obieram, kroję w kostkę, pieczarki myję i również kroję w drobną kostkę. Na czystej patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam cebulę, podsmażam przez 2 minuty, dodaję pieczarki, oprószam solą i pieprzem, smażę kilka minut, aż będą gotowe, wówczas dorzucam na patelnie boczek i chwilę smażę wszystko razem. Gotowe ziemniaki wyciągam z piekarnika, nakładam do nich farsz, posypuję szczypiorkiem.
Komentarze