Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

4.5 (190 ocen)

Klops w kubraczku z ziemniaka.

Składniki:

  • 5 ziemniaków
    30 dag mięsa mielonego z łopatki
    1 jajo
    1 cebula
    3 łyżki bułki tartej
    majeranek, pieprz, sól
    5 dag sera żółtego
    2 pieczarki
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Zapiekanki

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1cfrqc5 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, przekrawamy wzdłuż na dwie połówki. Wydrążamy, zostawiając 0,5 cm ścianki. Blanszujemy 5 minut w osolonej wodzie. Na farsz cebulę siekamy w drobną kostkę. Mięso przyprawiamy, łączymy z cebulą, bułką tartą oraz jajkiem.
  • image-0mxhvd6 2. Ziemniaki faszerujemy mięsem. Na wierzch układamy plastry pieczarek. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną, układamy łódeczki, posypujemy startym serem. Pieczemy około 30 minut w 190st. Celsjusza.

Porady

W sezonie letnim warto połowę ziemniaków zastąpić patisonami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować