ziemniaki faszerowane grzybami i serem

4.5 (200 ocen)

  • 20 min

przepis ten jest łatwy i przyjemny w wykonaniu, dostałam go od mojej babci

  • 20 min

Składniki:

  • 8 dużych młodych ziemniaków
    25 dag świeżych leśnych grzybów (ja zrobiłam z pieczarkami)
    1 mała cebula
    1laska kiełbasy
    2 łyżki masła
    1 pomidor
    szczypiorek
    5 dag żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaki faszerowane grzybami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy do 3/4 ich miękkości. Grzyby i cebulkę drobno siekamy i dusimy na maśle do miękkości.Kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Pod koniec duszenia dodajemy drobno pokrojonego pomidora bez skórki i posiekany szczypior.

  • 2. Ścinamy ziemniakom cienki plaster z góry i z dołu (z dołu żeby ziemniak stał), a większą część ziemniaka drążymy łyżeczką.
    W wydrążone miejsce wkładamy farsz grzybowy, na wierzch kładziemy kawałek sera i przykrywamy ściętym uprzednio plastrem ziemniaka.
  • 3. Zawijamy w posmarowaną folię aluminiową i grillujemy w średniej temperaturze około 10 minut.

    Smacznego

Porady

Faszerowane ziemniaki dobre wychodzą też z piekarnika. Jeżeli mamy mało farszu, można do niego dołożyć trochę pogniecionych ziemniaków, które wcześniej wydrążyliśmy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować