ZIEMNIACZKI NADZIEWANE ŚLEDZIEM I DYNIĄ

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ziemniaki nadziewane zawsze się sprawdzają kiedy to nie mamy pomysłu na szybką przystawkę, przekąskę lub obiad. Danie jest syte, proste w przygotowaniu i smaczne. Farsz możemy przygotować dowolny, u mnie ziemniaki nadziewane śledziem, groszkiem i dynią.

  • 50 min

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
    4 płaty śledziowe z oliwy
    1 mała cebula
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka gęstej śmietany
    1/2 puszki groszku z marchewką
    200 g dyni gotowanej
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżeczka krojonego koperku
    czerwona borówka do ozdoby

Ziemniaczki nadziewane śledziem i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1emxr6o 1. Wyszorowane ziemniaki przecinamy na dwie równe połówki. Gotujemy na parze lub w garnku z wodą do miękkości. Po ostudzeniu, łyżeczką wydrążamy środek tak aby nie przeciąć skórki.
    Dynię obieramy, kroimy w kostkę gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy.
  • image-1bwup7e 2. Do miski przekładamy wydrążone środki ziemniaków, lekko je rozdrabniamy. Następnie dodajemy drobno pokrojonego śledzia, odcedzony groszek z marchewką, pokrojoną cebulę w kostkę, dynię, koperek, śmietanę z majonezem i przyprawy, lekko mieszamy.
    Farszem nadziewamy ziemniaczki. Ozdabiamy dynią, koperkiem i czerwoną borówką. Ziemniaczki podajemy od zaraz lub schłodzone.

Komentarze

Podobne przepisy