Na każdej imprezie robią furorę i znikają w mgnieniu oka
60 min
Składniki:
10 średnich ziemniaków
20 dag pieczarek
2 cebule
10 dag sera żółtego np.gouda
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do ziemniaków
olej do smażenia
Ziemniaczki zapiekanei z grzybami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć i przekroić wzdłuż na połówki. Łyżką wydrążyć środek. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, skropić olejem i wyłożyć na nią ziemniaczki. posypać przyprawą do ziemniaków. Piec 30 min. w temp. 190 stopni.
2.Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć. Pieczarki posiekać drobno i dodać do cebuli. Przyprawić solą, pieprzem i papryką i smażyć wszystko przez chwilę. Ser zetrzeć na tarce.
3.Ziemniaki wyjąć z pieca nie wyłączając piekarnika. Na każdą połówkę nałożyć farsz i starty ser. Wstawić z powrotem do pieca na ok 10 min tak, aby ser się stopił.
Porady
Ziemniaczki podawać od razu po upieczeniu, najlepiej smakują z sosem czosnkowym i keczupem.
Komentarze