Ziemniaczane rogaliki z nadzieniem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Od dłuższego czasu chodził za mną ten przepis, w sumie za każdym razem, gdy pozostawały z obiadu ziemniaki :). No i w końcu postanowiłam go wypróbować.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
    60 g masła
    2 jajka
    400 g mąki pszennej
    opakowanie proszku do pieczenia
    125 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
    kilka kropli olejku migdałowego
    5 łyżek mleka
    cukier puder

Ziemniaczane rogaliki z nadzieniem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, jajka i cukier miksujemy razem na gładką masę. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
    Do masy maślano- jajecznej dodajemy przeciśnięte przez praskę lub zmiksowane blenderem ziemniaki.
    Następnie wsypujemy mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto.
    Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki.
    Zmielone orzechy mieszamy z 3 łyżkami cukru kryształu, olejkiem i mlekiem, dokładnie mieszamy.
    Ciasto wałkujemy mocno podsypując uprzednio blat mąką, na okrąg o śr. 40 cm.
    Ciasto smarujemy masą orzechową, dzielimy na trójkąty i zwijamy zaczynając od szerszego brzegu.
    Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - rogaliki jeszcze wyrosną ;).
    Pieczemy przez 30 minut w 170 C.

Komentarze

Podobne przepisy