ZIEMNIACZANE MUFFINKI Z TUŃCZYKIEM I SALSĄ OGÓRKOWĄ

0 (0 ocen)

Przepis ten pozwala na zużycie ziemniaków z wczorajszego obiadu. Dodatek tuńczyka nadaje bardzo interesującego smaku. Całości świeżego charakteru nadaje salsa z zielonego ogórka. Przygotowaną masę można użyć również do przygotowania placuszków. 1 muffinka to około 70 kcal

Składniki:

  • Muffinki:
    220 g ugotowanych ziemniaków
    30 g kapusty pekińskiej
    30 g papryki czerwonej
    100 g tuńczyka w sosie własnym
    2 białka z jajka rozm. M
    Sól, pieprz do smaku
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    Salsa:
    100 g ogórka wężowego
    1/2 małej cebulki czerwonej
    2 rzodkiewki
    Sok z 1/2 mandarynki
    Sól do smaku
    Przyprawa do sałatek w młynku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Przystawki

Ziemniaczane muffinki z tuńczykiem i salsą ogórkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1yfkjn7 1. Muffinki:
    Ziemniaki rozbić tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miski. Tuńczyka odsączyć z sosu i dodać do ziemniaków. Wstępnie wymieszać.
  • image-1e3i4p3 2. Kapustę pekińska i czerwoną paprykę pokroić w małą kosteczkę. Dodać do miski. Do osobnej miski wbić białka i ubić je lekko ze szczyptą soli ( nie musi i nie powinno być na sztywno). Przełożyć do miski z tuńczykiem i resztą składników.
  • image-0x96u2u 3. Oprószyć przyprawami i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki na muffinki ( najlepiej silikonowe bo nie trzeba ich natłuszczać dodatkowo) i piec w 190 st około 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostrożnie wyjąć z foremek.
  • image-0xwjpso 4. Salsa:
    Gdy muffinki się pieką przygotować salsę. Ogórka obrać ze skórki, następnie przekroić na pół i łyżeczką pozbawić nasion. Pokroić w malutką kosteczkę. Cebulę pokroić w taką samą kostkę, dodać do ogórka. Sprawioną rzodkiewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do miski z resztą składników. Skropić sokiem z mandarynki, oprószyć solą i przyprawą do sałatek. Wymieszać. Odstawić do lodówki na czas pieczenia muffinek.
    Na talerz wyłożyć gorące muffinki, w osobnym naczyniu podać zimną salsę i pyszny obiad gotowy, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować