dla 2-3 osób:
około 4-5 dużych ziemniaków,
2-3 marchewki,
kawałek kiełbasy lub innej wędliny,
ok. 200 g pieczarek,
kilka łyżek groszku,
kilka łyżek ciecierzycy,
duża cebula,
kilka łyżek startego sera,
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
na sos: kilka łyżek majonezu i kilka łyżek śmietanki (18%) lub jogurtu naturalnego,
około 3 ząbków czosnku (do smaku),
opcjonalnie kilka łyżek natki pietruszki,
Ziemniaczana zapiekanka z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchewki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić na grube plastry. Kiełbasę i pieczarki pokroić na plasterki i przesmażyć z posiekaną cebulą. Sos: majonez połączyć ze śmietanką, startym czosnkiem i natką. W naczyniu do zapiekania układać warstwami przyprawione warzywa z wędliną i pieczarkami, przekładać je sosem czosnkowym i startym serem. Zapiekać około 20-30 minut w 180 stopniach.
Komentarze