Ziemniaczana zapiekanka z mięsem z rosołu

4.44 (150 ocen)

  • 60 min

Kuchenny recykling czyli tanie gotowanie. Co można zrobić z mięsem z rosołu.

  • 60 min

Składniki:

  • Masa z ziemniaków:

    750 g ugotowanych ziemniaków
    2 żółtka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    sól,pieprz
    1/2 łyżeczki świeżo gałki muszkatołowe

    Farsz:

    ok. 350 dag mięsa z rosołu
    2 marchewki z rosołu
    1 pietruszka z rosołu
    kawałek selera z rosołu
    duża cebula
    1 ząbek czosnku
    2 białka
    1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól i pieprz
    1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
    0,5 łyżeczki słodkiej papryki
    odrobina ostrej papryki

    Dodatkowo:

    20 dag tartego żółtego sera
    czarnuszka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.44 (150 ocen)

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przestudzone ziemniaki przeciskam przez praskę i łączymy z mąkami, przyprawami oraz żółtkami dokładnie wyrabiając masę.Mięso z rosołu wraz z warzywami mielimy lub miksujemy przy pomocy blendera.Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni, dodajemy posiekany czosnek oraz mięso wraz z warzywami. Następnie mieszamy całość z przyprawami, koncentratem pomidorowym i białkami. Farsz powinien być mocniej doprawiony. Żaroodporne foremki smarujemy masłem i układamy kolejno: warstwę ziemniaków, mięsa, warstwę ziemniaków, oraz starty ser.
    Pieczemy przez 30 minut 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować