Ziemniaczana pulpa

4.5 (153 ocen)

  • 15 min

Potrawa regionalna pochodząca z okolic Częstochowy. Bardzo pożywna, o ciekawym smaku.Dla wielu osób będzie to nieco egzotyczna potrawa, ale może warto spróbować jak to kiedyś jadano

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na pulpę:
    - 1 kg ziemniaków
    -przyprawy: sól, pieprz

    Składniki na dodatek do pulpy ( kiedyś mówiło się "okrasa" lub "omasta")
    -20 dkg kiełbasy
    -30 dkg cebuli
    -4 łyżki oleju

    Składniki na surówkę:
    -25 dkg kiszonej kapusty
    -marchewka starta na tarce o dużych oczkach
    -jabłko starte na tarce o dużych oczkach
    -cebula pokrojona w cienkie piórka
    -łyżka oleju
    -zielenina: szczypiorek, natka pietruszki
    -przyprawy: pieprz, odrobina cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaczana pulpa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -Ziemniaki ścieramy tak jak na placki ziemniaczane, koniecznie na tarce o bardzo drobnych oczkach.
    -Starte ziemniaki wkładamy do garnka lub rondla o grubym dnie, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu, bardzo często mieszając. Jeżeli potrawa będzie przywierać do dna garnka należy podlać ją wodą.
    -Pod koniec duszenia / ok. 15-20 min./ doprawić pieprzem i solą.
    Gotowe ziemniaki należy okrasić już na talerzu przesmażoną na oleju kiełbasą i cebulą.
    -Kiełbasę kroimy na duże kawałki i przesmażamy na oleju z cebulą / w oryginalnym przepisie to była wytopiona słonina lub boczek /
    -Ziemniaczaną pulpę należy koniecznie jeść z surówka z kiszonej kapusty, wszystkie podane składniki wymieszać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.43 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kiszka ziemniaczana

To może cię zainteresować