Zielone szparagi zapiekane pod beszamelem

4.5 (156 ocen)

Tym razem zielone zapiekane pod beszamelem. Proste i bardzo smaczne. Można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec.

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
    6 plasterków szynki parmeńskiej
    beszamel:
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki pszennej
    1 szklanka (250 ml) mleka
    2 łyżki startego parmezanu
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Zielone szparagi zapiekane pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-29o8eq7 1. 1.Przygotować szparagi. Przygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce odłamać - szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Nie obieramy. Włożyć szparagi do garnka z gotującą się wodą, gotować pd przykryciem ok 4 minut. Przełożyć do naczynia z zimną wodą.
    Ostudzone szparagi osuszyć, zawijać po 3 - 4 sztuki w plaster szynki parmeńskiej i układać w naczyniu do zapiekania
  • 2. 2.przygotować sos:
    Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepłe mleko. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając - najlepiej drewnianą łyżką - aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia, wymieszać z serem, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i solą.
  • image-17ka40c 3. 3. Takim sosem polać szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać ok 20 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować