Zielone pomidory w sałatce II

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis od teściowej, która zauważyła jak późną jesienią chciałem wyrzucić niedojrzałe pomidory.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 kg zielonych pomidorów, 20dkg cebuli, 2-3 łyżeczki soli.
    Zalewa: 1 litr wody, 2-3 łyżki cukru, pełna łyżeczka kwasu cytrynowego lub octu do smaku. Do każdego słoika po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, po małym kawałku liścia laurowego, po szczypcie nasion kopru.

Zielone pomidory w sałatce ii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte zielone pomidory pokrajać w cienkie plasterki.Podobnie pokrajać cebulę, posypać solą i pozostawić na kilka godzin przykryte. Następnie przełożyć do słoików, odcedzając wodę. dodać przyprawy i zalać gorącą zalewą. Zamknięte wstawić do pasteryzacji na 15-18 minut.

Porady

Można dodać do sałatki kilka owoców czerwonej papryki pokrajanej w pierścienie. Do każdego słoika wlać na wierzch po łyżce świeżego oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy