Zielone kluski z serem i kiełbaską

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zielone kluski podałam z białym serem okraszone cebulką przesmażoną na kiełbasce :) polecam

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Zielone kluski:
    1 jajko
    1 szklanka zielonego groszku ( mrożony)
    5 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    100 ml wody
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    sol
    pieprz

    Zasmażka:
    2 cebule czerwone
    0,25kg kiełbasy śląskiej
    0,10kg boczku wędzonego

    Dodatkowo:
    0,3 białego sera

Zielone kluski z serem i kiełbaską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25jrmeu 1. Lekko rozmrożony groszek zmiksować z jajkiem i wodą na gładką masę.
  • image-0vmanef 2. Dodać mąkę i przyprawy dokładnie wymieszać aż do uzyskam jednolitej masy, powinna być bardzo gęsta.
  • 3. Gotową masę przełożyć na talerz i łyżką kłaść kluski na gotującą, osoloną wodę. Gotować około 15 minut po wypłynięciu. Kluski odcedzić na durszlaku.
  • 4. Na patelni przesmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę,boczek i cebulę. Wymieszać z kluskami.
  • image-1eyxp90 5. Biały ser ugnieść widelcem doprawić solą i pieprzem.
    Kluski podawać na gorąco posypane białym serem.
  • image-1vixi74 6. Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy