Zielone kanapki z pastą szpinakowo-twarogową

4.51 (156 ocen)

  • 15 min

W pewnym momencie wszyscy domownicy nabierają ochoty na kanapki z czymś innym, niż wędliny. Wtedy przygotowuję zielone kanapki z rucolą i pastą szpinakowo-twarogową. Dekoruję je koperkiem, kiszonym ogórkiem i żółtą papryką. Nikogo nie muszę zachęcać do jedzenia.

  • 15 min

Składniki:

  • pasta szpinakowo-twarogowa :
    -szpinak świeży lub mrożony : 200-300 g
    -twaróg tłusty lub półtłusty : 200 g / kostka
    -śmietana 18 % : 1 łyżka
    -czosnek : 2-3 ząbki
    -sól : 1 łyżeczka
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -pieprz ziołowy : 0,5 łyżeczki
    -oliwa : 2 łyżki

    dodatki:
    -rucola : 80-100 g
    -koperek świeży : 2-4 gałązki
    -papryka żółta : 1 sztuka
    -ogórek kiszony (opcjonalnie) : 1 sztuka

    pieczywo :

    kajzerki lub bułki pełnoziarniste : 4-6 sztuk


    do smarowania pieczywa :
    - masło czosnkowe lub zwykłe

Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Kanapki

Zielone kanapki z pastą szpinakowo-twarogową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak umyć, rozdrobnić. Wymieszać z czosnkiem i przyprawami. Na patelni rozgrzać oliwę, szpinak blanszować 4 -5 minut.
  • 2. Twaróg wymieszać ze śmietaną i szpinakiem (najlepiej użyć do tego celu robota kuchennego, ale można również widelcem).
  • 3. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Ogórka kiszonego pokroić w plasterki. Rucolę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym.
  • 4. Kajzerki przekroić na pół, posmarować masłem, obłożyć rucolą. Przy pomocy szprycy pokryć pastą szpinakowo-twarogową. Udekorować papryką, koperkiem i ogórkiem kiszonym.

Porady

Składniki pasty należy dokładnie połaczyć, aby uzyskać jednolitą, aksamitną konsystencję. Do przygotowania pasty nadaje sie również szpinak mrożony, wówczas nalezy dokładnie odparować wodę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rukola Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kanapki z mięsną pastą

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kanapki z mięsną pastą

RedakcjaPP Wykorzystuję ją także do faszerowania jajek. 20 min

To może cię zainteresować