Zielone jabłuszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka.
Stopniowo wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Delikatnie mieszamy, na koncu dolewamy olej.
Ciasto wylewamy na blaszke i pieczemy ok 25 minut w temp 160 stopni.
Ciasto studzimy.
2.MASA JABŁKOWA:
2 szklanki wody zagotowac z cukrem, dodać do niej jabłka pokrojone w bardzo drobną kostkę i gotować do miękkości.Dodać cynamon i cukier wanilinowy.
Budynie rozprowadzić w 1 szklance wody i dodać do jabłek, zagotować.
Gorącą masę wylać na zimny biszkopt.
3.Kremówke ubić, dodać wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.
Masę wyłożyć na zimną masę jabłkową.
4.Galaretki rozpuścić wg pzrepisu na opakowaniu.
Tężejące wylać na kremówkę.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Komentarze