Zielone jabłuszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Mikserem ubijamy żółtka z cukrem na białą puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo dodajemy twaróg, masło, budyń i cukier wanilinowy. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy z masą serową.
Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, sernik przekładamy do przygotowanej blachy. Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 1 godzinę.
2. W 1/2 szklanki mleka roztrzepujemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i dodajemy rozpuszczone żółtka. Gotujemy budyń. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy przestudzony budyń, na końcu adwokat.
3.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy w garnku ze szklanką wody. Gdy zaczną się gotować wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce
4.Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Gdy zaczyna tężeć wlewamy do ubitej śmietanki.
Komentarze