Zielone ciasto z kiwi

4.5 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, lekkie i ładnie wygląda. Jedno z moich ulubionych ciast.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Forma: 36x25 cm

    Biszkopt:
    -6 jajek
    -3/4 szklanki cukru
    -3/4 szklanki mąki
    -1 łyżka octu
    -2 opakowania budyniu waniliowego
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa kisielowa:
    -1 galaretka agrestowa
    -2 opakowania kisielu o smaku cytrynowym
    -200 g margaryny

    Masa śmietankowa:
    -500g śmietany kremówki
    -2 galaretki agrestowe
    -3 opakowania śmietan-fixu

    Prócz tego potrzebujemy kiwi-8 sztuk oraz jedną lub dwie galaretki agrestowe na wierzch ciasta (w zależności od tego jak grubą warstwę chcemy uzyskać).
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Zielone ciasto z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem. Dalej miksując dodajemy żółtka i dodajemy ocet. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia mieszamy, po czym łączymy z masą jajeczną. Ciasto przelewamy do blachy i pieczemy ok 30 min w temp. 175 stopni.
  • 2. Masa kisielowa: kisiele gotujemy w 3 szklankach wody. Wsypujemy galaretkę agrestową i mieszamy aż się rozpuści. Na koniec dodajemy margarynę i dokładnie mieszamy. Czekamy, aż całość się całkowicie ostudzi.
  • 3. Masa śmietankowa: galaretki agrestowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, przestudzamy. Śmietanę ubijamy ze śmietan-fixami, następnie stopniowo wlewamy chłodną galaretkę i wciąż mieszamy.
  • 4. Na biszkopt wykładamy połowę masy kisielowej. Na to układamy plasterki kiwi-dość grube, by było je ładnie widać po przekrojeniu ciasta. Przykrywamy je pozostałą masą z kisielu. Wykładamy krem śmietankowy. Całość polewamy galaretką agrestową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować