Prócz tego potrzebujemy kiwi-8 sztuk oraz jedną lub dwie galaretki agrestowe na wierzch ciasta (w zależności od tego jak grubą warstwę chcemy uzyskać).
Zielone ciasto z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy z cukrem. Dalej miksując dodajemy żółtka i dodajemy ocet. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia mieszamy, po czym łączymy z masą jajeczną. Ciasto przelewamy do blachy i pieczemy ok 30 min w temp. 175 stopni.
2.Masa kisielowa: kisiele gotujemy w 3 szklankach wody. Wsypujemy galaretkę agrestową i mieszamy aż się rozpuści. Na koniec dodajemy margarynę i dokładnie mieszamy. Czekamy, aż całość się całkowicie ostudzi.
3.Masa śmietankowa: galaretki agrestowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, przestudzamy. Śmietanę ubijamy ze śmietan-fixami, następnie stopniowo wlewamy chłodną galaretkę i wciąż mieszamy.
4.Na biszkopt wykładamy połowę masy kisielowej. Na to układamy plasterki kiwi-dość grube, by było je ładnie widać po przekrojeniu ciasta. Przykrywamy je pozostałą masą z kisielu. Wykładamy krem śmietankowy. Całość polewamy galaretką agrestową.
Komentarze