Zielone naleśniki z pomidorową salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mleka dodajemy jajko, mąkę pszenną i łyżkę oliwy z oliwek, mieszamy. Następnie dodajemy oczyszczoną rukolę i miksujemy dokładnie blenderem. Odstawiamy na około 30 minut, w razie potrzeby dodajemy nieco mąki pszennej (ale nie za dużo, bo ciasto powinno być odrobinę rzadsze niż na tradycyjne naleśniki). Smażymy z obu stron na rumiano, na niewielkiej patelni.
2.Przygotowujemy salsę pomidorową:
Pomidory obieramy ze skórki, wydrążamy miękki miąższ, kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek również obieramy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy drobno pokrojone chili oraz natkę pietruszki, pozostałą oliwę z oliwek i sok z limonki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Na naleśniki nakładamy równomiernie warstwę kaszy jęczmiennej, pomidorowej salsy i mieszanki sałat, a także kilka paseczków czerwonej papryki. Zwijamy luźne naleśniki, które przybieramy salsą, pokrojoną w drobną kostkę papryką i plasterkami sera pleśniowego.
Komentarze