Zielona zapiekanka

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przygodę z gotowaniem rozpoczęłam, gdy miałam 5 lat. Lubię oryginalne potrawy, a zieloną zapiekankę polecam na obiad.

Składniki:

  • ● 1/2 op. makaronu
    ● ok. 30 dag wędzonego boczku
    ● 1 op. mrożonego szpinaku
    ● 1 puszka groszku
    ● 1 zielona papryka
    ● 1 brokuł (może być mrożony)
    ● kilka oliwek
    ● ok. 40 dag żółtego sera w kawałku
    ● oregano
    ● sól
    ● łyżka oleju
    ● masło do wysmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zielona zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy na półtwardo. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Szpinak rozmrażamy, dusimy i solimy.
  • 2. Brokuła dzielimy na różyczki i krótko gotujemy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Groszek osączamy, ser ścieramy na tarce.
  • Zielona zapiekanka 3. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą. Dodajemy ok. 10 dag sera (resztę zostawiamy). Przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia
    żaroodpornego, posypujemy serem i oregano. Pieczemy 30-40 minut w temp. 180 °C.

Porady

● Do zapiekanki najlepiej użyć makaronu rurki lub świderki. ● Zamiast boczku możemy dodać gotowaną szynkę, ale zapiekanka doskonale smakuje również w wersji wegetariańskiej– bez wędlin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Szpinak

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować