Zielona zupa z klopsikami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zupa przygotowana na bazie indyka i samych zielonych warzyw. Ma delikatny smak. Jest idealna dla dzieci.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szyja indycza
    1 szkl zielonego groszku
    1 szklanka zielonej fasolki szparagowej
    1 brokuł
    kilka brukselek
    kawałek pora ( zielona część)
    1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 czubata łyżka posiekanego koperku
    1 łyżka śmietany 18 %
    1 łyżka mąki
    1 łyżka masła
    ewentualnie 1 kostka drobiowa lub warzywna
    ok. 2,5 l wody
    sól
    pieprz

    klopsiki z indyka
    500 g piersi indyczej ( mielonej)
    1 białko
    ok. 1 łyżka tartej bułki
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól
    pieprz
    liść laurowy
    3 ziela angielskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Klops Klopsiki

Zielona zupa z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę i wkładamy szyję indyczą. Przed zagotowaniem zbieramy szumowiny.


  • 2. Warzywa mogą być mrożone lub świeże. Fasolkę i brokuła kroimy na mniejsze kawałki a pora w paski.
  • 3. Do gotującej się wody wkładamy łyżkę masła, ewentualnie kostkę rosołową, ziela angielskie oraz liść laurowy.
  • 4.
    4. Mięso z indyka łączymy z białkiem, tartą bułką i pietruszką. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki.
  • 5. Warzywa wrzucamy do wywaru. Kiedy będą w połowie miękkie dodajemy mięsne kuleczki. Doprawiamy do smaku.
  • 6. Zupę zaprawiamy mąką wymieszaną z odrobiną wody i zabielamy śmietaną.
  • 7. Na koniec wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki i koper.
  • 8. Żeby zupa była bardziej treściwa proponuję podawać ją z osobno ugotowanymi ziemniakami lub pure.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować