Zielona zupa

4.5 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit
  • 35 min

Zgodnie ze staropolską tradycją, do zupy można podać ziemniaki obficie polane tłuszczem.

  • 35 min

Składniki:

  • ● 4 szkl. esencjonalnego rosołu wołowego
    ● po 1/2 szkl. posiekanych liści szczawiu i szpinaku
    ● 1/2 szkl. posiekanej natki pietruszki i koperku
    ● łyżka octu
    ● po kilka młodych posiekanych listków selera i lubczyku
    ● łyżeczka mąki
    ● 2 łyżki mleka
    ● 1 szkl. śmietany 18-proc.
    ● 4 jajka
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zielona zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wrzącego rosołu wkładamy zieleninę. Gotujemy kilka minut. Dodajemy mąkę wymieszaną z zimnym mlekiem. Gotujemy 3 minuty. Doprawiamy. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy ze spienioną śmietaną.
  • 2. Zagotowujemy 1 l osolonej wody z octem. Mieszając, robimy wir i delikatnie wbijamy jajko, zagarniając wodę wokół. Gotujemy ok. 3 minut. Każde jajko gotujemy osobno i wkładamy do zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować