2 pojedyńcze piersi kurczaka
40 g świeżego szpinaku
120 g sałaty lodowej
pół cukinii
120 g ogórka zielonego
100 g pora
2 gałązki natki pietruszki
50 g tartego sera cheddar
sól, ognista mieszanka przypraw w młynku
majeranek
olej
SOS:
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
duży ząbek czosnku przeciśniętego prze praskę
1 łyżka soku z cytryny
łyżeczka oregano
ognista mieszanka przypraw w młynku
Zielona sałatka z kurczakiem i grilowaną cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka myjemy, smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Obsypujemy solą, ognistą przyprawą i majerankiem. Smażymy bez tłuszczu na patelni. Gdy się zrumienią, podlewamy wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem.
2.Cukinię kroimy w plastry, oprószamy solą i grilujemy.
3.Szpinak wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe pokrojone na kawałki warzywa. Z podanych składników przygotowujemy sos, wlewamy do warzyw, mieszamy.
4.Tak przygotowaną sałatkę przekładamy na talerz. Dodajemy starty ser. Na to wykładamy pokrojone kawałki zgrilowanej cukinii i pokrojonego w plastry kurczaka.
Komentarze