Zielona bomba witaminowa z grzankami z chleba słonecznikowego i kleksem śmietany

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ta zupa krem to idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie posiłki pełne witamin, a jednocześnie szybkość i łatwość ich przygotowania. Polecam ją szczególnie w zimie, kiedy brakuje sezonowych warzyw i owoców, a kiedy w szczególności posiłki powinny być bardzo rozgrzewające!

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 litra wywaru warzywnego
    1 brokuł
    1 cukinia
    2 puszki groszku zielonego
    500 g brukselki
    4 duże ziemniaki
    2 cebule
    6 ząbków czosnku
    kilka kromek chleba słonecznikowego
    śmietana 18% (można zastąpić również jogurtem naturalnym)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zielona bomba witaminowa z grzankami z chleba słonecznikowego i kleksem śmietany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wywaru warzywnego dodaj brokuły podzielone na różyczki, pokrojoną cukinię, brukselkę oraz ziemniaki. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
  • 2. W międzyczasie podsmaż na oleju pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć do wywaru. Gotuj jeszcze chwilę na wolnym ogniu.
  • 3. Gdy zupa lekko ostygnie zblenduj wszystko dokładnie na aksamitny krem.
  • 4. Podpiecz kromki chleba słonecznikowego w tosterze lub w piekarniku, a następnie pokrój w drobną kostkę. Zupę przełóż do talerzy. Podawaj z grzankami i kleksem śmietany.

Porady

Do tej zupy możesz dodać także inne zielone warzywa. Świetnie będzie pasowała np. z dodatkiem pora. Gdy chcesz, aby była bardziej gęsta i sycąca, dodaj więcej ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Brukselka Cukinia Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować