Zielony tort z masą śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody i blendujemy na jednolitą papkę.
Jaja ubijamy ze szklanką cukru, aż cukier się rozpuści, cienką stróżką wlewamy olej. Stopniowo dodajemy mąkę, potem proszek do pieczenia. Miksujemy tylko do ujednolicenia masy. Na koniec dodajemy szpinak i też mieszamy tylko do połączenia się go z masą.
Powstałe ciasto wylewamy na tortownicę, śr.26 cm i pieczemy ok 50-60 minut w temp 160 z termoobiegiem.Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Potem odkrajamy przypieczoną górę ciasta, nastepnie pozostałe ciasto kroimy na pół, tak by powstały dwa blaty.Odkrojoną górę ciasta kruszymy.
2.Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy, gdy będzie gęstnieć wlewamy tężejącą galaretkę i miksujemy.
Dolny blat nasączamy wodą z cytryną, smarujemy dżemem, wykładamy połowę masy. Przykrywamy drugim blatem -też go nasączamy i smarujemy dżemem i wykładamy pozostałą masę, wyrównujemy i posypujemy pokruszonym ciastem.Czynność tą należy wykonać dość szybko bo masa szybko tężeje.
Wierzch ciasta posypujemy jagodami. Odstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc.
Komentarze