Zielony gulasz z indyka

0 (0 ocen)

Pyszne , zdrowe i bardzo warzywne danie, które oprócz bomby witaminowej ma tez niewiele kalorii:)

Składniki:

  • - 800g filetu z indyka
    - pół żółtej papryki
    - pół czerwonej papryki
    - 1 średnia cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 mała cukinia
    - pół białej rzodkwii
    - 1 młody por - włącznie z zieloną częścią
    - duża garść liści selera naciowego
    - duża garść natki pietruszki
    - 2 listki laurowe
    - 3-4 ziarenka ziela angielskiego
    - 700 ml bulionu warzywnego
    - 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej
    - sól, pieprz do smaku
    - 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Zielony gulasz z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę i rzodkiew oraz cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek siekamy jak najdrobniej. Pora kroimy w cienkie pół plasterki. Wszystkie te warzywa wrzucamy na rozgrzany tłuszcz ( oba rodzaje połączyć i dobrze rozgrzać na patelni) - chwilę smażymy tak aby cebula dobrze się zeszkliła i por nabrał miękkości. Kiedy to się stanie przekładamy wszystko do garnka, indyka, kroimy w kostkę wrzucamy do warzyw. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie , mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu aż do miękkości indyka. Pod koniec duszenia dodajemy posiekane listki selera i natki pietruszki oraz przyprawy. Gotujemy jeszcze z 5-10 min tak, aby gulasz nabrał koloru zielonego. Jeśli jest za rzadki to dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie i mieszamy do zgęstnienia sosu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować