Zielony gulasz z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę i rzodkiew oraz cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek siekamy jak najdrobniej. Pora kroimy w cienkie pół plasterki. Wszystkie te warzywa wrzucamy na rozgrzany tłuszcz ( oba rodzaje połączyć i dobrze rozgrzać na patelni) - chwilę smażymy tak aby cebula dobrze się zeszkliła i por nabrał miękkości. Kiedy to się stanie przekładamy wszystko do garnka, indyka, kroimy w kostkę wrzucamy do warzyw. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie , mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu aż do miękkości indyka. Pod koniec duszenia dodajemy posiekane listki selera i natki pietruszki oraz przyprawy. Gotujemy jeszcze z 5-10 min tak, aby gulasz nabrał koloru zielonego. Jeśli jest za rzadki to dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie i mieszamy do zgęstnienia sosu
Komentarze