Ziołowe paluszki Grissini

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 5 min

Grissini to włoskie chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego, podawane do drinków i przekąsek. Bardzo dobrze smakują w połączeniu z równymi sosami. Moim zdaniem najlepsze z sosem czosnkowym.

  • 2 godz. 5 min

Składniki:

  • Składniki (na około 30 szt)
    1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka drożdży instant
    ciepła woda
    łyżka soku z cytryny
    szczypta soli i pieprzu
    przyprawy bazylia,oregano, papryka słodka, sól, pieprz lub mieszanka przypraw
    1 łyżka oliwy z oliwek

Ziołowe paluszki grissini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszam z drożdżami, następnie dodaje sól, pieprz i sok z cytryny. Następnie dolewam ciepłą wodę, aż do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta. Ciasto musi odchodzić od rąk, ale nie powinno być dość miękkie. Następnie ciasto odstawiam do podwojenia objętości, czyli na ok. 1 godzinę.
  • 2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wałkuje je na średnio cienki placek, który najpierw sparuje oliwą, a następnie posypuje przyprawami według uznania. Ciasto kroje w długie, cienkie paski, a następnie każdy z nich skręcam. Odstawiam paluszki do wyrośnięcia na około 30 min.
    Piekę około 10-15 min w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy