ziołowe muffiny z salami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przygotowuję je, gdy zabraknie w domu pieczywa, albo podczas imprez karnawałowych. Są pyszne, wyraziste w smaku, po prostu świetne.

  • 40 min

Składniki:

  • - mąka pszenna tortowa : 400 g
    - mleko : 200 ml
    - jajka : 2 sztuki
    - oliwa z oliwek lub olej rzepakowy : 100 ml
    - suszone zioła prowansalskie : 2 łyżki
    - salami : 6 plasterków
    - sól czosnkowa lub zwykła : 1 łyżeczka
    - płatki suszonych pomidorów : 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia : 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona : 1/3 łyżeczki

Ziołowe muffiny z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plasterki salami pokroić. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczuszczoną i przyprawami. Dodać mleko, oliwę, jajka oraz salami, wymieszać.
  • 2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 minut.

Porady

Ciasto powinno być dość gęste, spływać powoli z łyżki do papilotek. Do muffinek można dodać także odrobinę tartego żółtego sera.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy