Ziołowy kurczak z cytryną i cieciorką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Coś dla miłośników kurczaków- mięso wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne z chrupiącą skórką. Polecam!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    • wiejski kurczak
    • puszka cieciorki
    • cytryna
    • 200 g masła - ciepłego
    • łyżka drobno posiekanego świeżego tymianku
    • łyżka drobno posiekanego świeżego estragonu
    • sól
    • pieprz
    • olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziołowy kurczak z cytryną i cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nacieranie kurczaka ziołowym masełkiem 1. Oczyszczonego kurczaka moczymy w wodzie, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozprowadzamy w środku kurczaka odrobinę oleju rzepakowego, solimy i pieprzymy. Masło ucieramy z drobno posiekanymi ziołami- tymiankiem i estragonem, solą i pieprzem. Pod skórę kurczaka wsuwamy delikatnie dłoń, robimy miejsce, uważając, by nie uszkodzić skóry. Następnie za pomocą dłoni pod skórą wcieramy w mięso ziołowe masełko.
  • faszerowanie kurczaka cieciorką 2. Rozprowadzamy je jeszcze naciskając skórę z zewnątrz. Cieciorkę zalewamy odrobiną oleju rzepakowego, solimy i pieprzymy- wykładamy do środka kurczaka.
  • gotowy kurczak do pieczenia 3. Cytrynę dobrze szorujemy, sparzamy wodą, aby zaczęła puszczać aromatyczne olejki. Cytrynę wkładamy do środka kurczaka- dobrze dociskamy. Związujemy nóżki kurczaka- ja użyłam specjalnych silikonowych sznureczków.
  • 4. Kurczaka z obu stron smarujemy olejem rzepakowym, solimy i pieprzymy- tak powstałą marynatę chwilkę wcieramy dłońmi. Kurczaka układamy na kratce piekarnikowej. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni, termoobieg na 15 minut- żeby skórka się zezłociła. Pamiętajmy, by pod kurczakiem umieścić drugą blachę piekarnikową, do której należy nalać wodę. Tłuszcz z kurczaka będzie spadał do wody, więc będziemy mieli dużo łatwiej posprzątać piekarnik. Ponadto kurczak będzie dużo bardziej soczysty. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 80-90 minut, spryskując kurczaka od czasu do czasu olejem rzepakowym. Kurczak najlepiej smakuje z warzywną zapiekanką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować