Zimowy jabłecznik

5 (198 ocen)

  • 60 min

A dziś pomysł na to jak podać jabłecznik, aby wyglądał interesująco, a co najważniejsze ... smakowicie !!!

  • 60 min

Składniki:

  • Blacha (25x40 cm)
    Na ciasto:
    450 g mąki pszennej
    100 g cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka + 1 białko
    1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
    60 ml mleka
    150 g masła
    szczypta soli
    Na nadzienie:
    1,5 kg jabłek (najlepiej Szarej Renety)
    3 łyżki cukru (lub więcej wg uznania)
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    40 g masła
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zimowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Przełożyć je na dużą patelnię lub do garnka z grubym dnem. Na patelnię dodajemy ok. 50 ml wody, cukry, cynamon i masło. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy jabłka co jakiś czas mieszając. Gdy jabłka się rozpadną, patelnię zdejmujemy z ognia.
  • 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, cukrami, szczyptą soli. Dodajemy mleko, jajka, masło i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części.
  • 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką lub widelcem i smarujemy białkiem. Spód podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 4. Na podpieczony spód wkładamy masę jabłkową. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy na wielkość blachy o przenosimy na wałku na masę jabłkową. Jabłecznik wkładamy do piekarnika na 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 5. Wystudzony jabłecznik posypujemy grubą warstwą cukru pudru i kroimy w romby. Układamy w kształt gwiazdy.

Porady

Jabłecznik można również polać lukrem i pokroić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Cukier puder

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować