Pyszny i zdrowy deser, idealny nawet na śniadanie:)
10 min
Składniki:
na 4 porcje:
2-3 duże jabłka (surowe, prażone lub z kompotu),
ulubione ciasteczka (mogą być biszkopty, herbatniki, a nawet markizy),
duży jogurt grecki,
garść migdałów w płatkach (mogą być orzechy włoskie),
kilka łyżeczek miodu (można zastąpić sosem karmelowym),
opcjonalnie wiórki kokosowe, szczypta cynamonu
Zimowy deser z jabłkami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać i pokroić na kawałeczki. Ciasteczka pokruszyć - mogą być w mniejszych i większych kawałkach. Migdały uprażyć na suchej patelni (zajmie to chwilkę, do zrumienienia). Do szklaneczek lub pucharków nałożyć naprzemiennie warstwy ciastek, jogurtu, migdałów i owoców(polewamy je cienko miodem i posypujemy cynamonem). Posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić.
Komentarze