Zimowa zupa zbójnicka

4.46 (190 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

ima to pora roku, która sprzyja gotowaniu sycących i rozgrzewających zup. Za każdym razem, kiedy ją przygotowuję z ust domowników (głównie męskiej części) wydobywają się pomruki zadowolenia...

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - surowy boczek ze skórą: 200 gramów
    - kiełbasa śląska: 2 sztuki
    - suszone grzyby: 100 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - śmietana kremowa 18%: 200 mililitrów
    - bulion warzywny: 1.5 litra
    - Liść laurowy Kamis: 2 sztuki
    - ziele angielskie, ziarna: 2 sztuki
    - jałowiec ziarna Kamis: 4 sztuki
    - czosnek świeży: 2 ząbki
    - pieprz i sól do smaku: 1 łyżeczka
    - papryka słodka: 1 łyżeczka
    - tymianek: 0.5 łyżeczki
    - makaron zacierka: 200 gramów
Wystaw ocenę:

4.46 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zimowa zupa zbójnicka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby zalać wrzątkiem, pozostawić pod przykryciem ok. 10 minut, odsączyć. Skórę z boczku odkroić i dodać do gotującego się bulionu razem z grzybami, liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego i jałowca.
    Boczek pokroić w cienkie paski, kiełbasę w plastry, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Całość podsmażyć z posiekanymi ząbkami czosnku na patelni, aż cebula zacznie się złocić.
    Kiedy grzyby w bulionie zmiękną, dodać podsmażone wędliny z cebulą i czosnkiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. Zagęścić zupę śmietaną i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz tymiankiem. Zagotować i podawać z zacierką lub drobnym makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Grzyby Kiełbasa Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować