ZIMOWA ZUPA Z CIECIERZYCĄ I PULPETAMI

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Zupa jest pikantna, syta doskonała na zimowe, mroźne obiadki.Rozgrzewa, poprawia siły i nastrój po ciężkiej pracy :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy--zamoczyć w zimnej wodzie na noc
    1 opakowanie warzyw mrożonych pokrojonych w słupki
    1 puszka groszku
    2 kostki rosołowe
    papryka ostra i słodka w proszku
    4 ząbki czosnku -przecisnąć przez praskę
    pieprz,sól
    przyprawa do mięsa mielonego
    1 papryka czerwona-surowa
    1/2 kg mięsa mielonego ( ja robię drobiowo-wieprzowe)
    1 jajko
    bułka tarta
    zioła prowansalskie
    olej do smażenia
    przyprawa do mięsa mielonego
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pulpety

Zimowa zupa z ciecierzycą i pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę namoczyć na noc, odlać wodę w której się moczyła, nalać nowej,posolić i gotować do miękkości.
    W osobnym garnku zagotować około 2litrów wody+ dwie kostki rosołowe, dodać mrożone warzywa i ciecierzycę i koncentrat pomidorowy.Doprawić do smaku.
    Z mięsa mielonego zrobić pulpety.( jajko,2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz,czosnek, papryka ostra, przyprawa do mielonego)--pulpeciki mają być ostre.
    Gotowe bez obtaczania w bułce obsmażamy na rumiano z obu stron i dodajemy do zupy.Paprykę kroimy w paseczki, groszek odcedzamy--dodajemy do zupy. Przyprawiamy do smaku.

Porady

Jeśli mamy więcej czasu zamiast mieszanki mrożonej możemy dodać surowe warzywa pokrojone w słupki (marchew, pietruszkę,por, seler) i gotujemy je do miękkości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować