Zimowa pomidorowa.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dla mnie podstawa obiadu to zupa. Czasem podaję ją w oryginalny sposób.

  • 30 min

Składniki:

  • • Puszka pomidorów w zalewie
    • Cebula
    • Łyżka masła
    • Mała puszka kukurydzy
    • 2 łyżki mrożonego groszku
    • 1 litr rosołu
    • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
    • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
    • Płaska łyżka mąki pszennej
    • Sól, pieprz
    • 2 niewielkie kabaczki
    Na pulpeciki:
    • 40 dag mielonego mięsa drobiowego
    • Jajko
    • Sól, pieprz
    • ½ namoczonej w mleku bułki kajzerki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zimowa pomidorowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj pulpeciki: mięso mielone przełóż do miski, dodaj całe jajko, odciśniętą bułkę kajzerkę, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób. Formuj dłońmi malutkie klopsiki i od razu wrzucaj do garnka z gotująca się wodą. Gotuj chwilę (3-5 minut). Wyjmuj łyżką cedzakową, przełóż na sito.
  • 2. Cebule pokrój drobno i zeszklij na maśle , dodaj pokrojone dość drobno pomidory razem z zalewą. Podduś na patelni, a po chwili dodaj do gotującego się rosołu. Gotuj jeszcze około 15 minut, a następnie wrzuć kukurydzę, groszek i siekaną natkę pietruszki. Gotuj dalsze 10 minut. Na koniec dodaj przyprawy, zabiel zupę śmietanką wymieszana z mąką i doprowadź do wrzenia.
  • 3. Kabaczki starannie umyj, przekrój na pół, wydrąż miąższ pozostawiając dość szeroki brzeg. Sparz je wrzątkiem, a gdy przestygną, do każdej połówki wlej gorącą zupę, dołóż po kilka klopsików, natkę pietruszki i podawaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować