1kg cebuli
3 średnie ziemniaki
1l.bulionu z kostki lub wywaru mięsnego
100ml białego wytrawnego wina
2 marchewki
1 mała pietruszka
kawałek pora i selera
liść laurowy
sól, pieprz, zioła prawansalskie
olej do smażenia ( Ja użyłam smalcu ze skwarkami)
Zimowa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obrać i pokroić w piórka. Ziemniaki oraz reszte warzyw obrać. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę, natomisat marchew, pietruszkę i seler w drobniejszą. Por Pokroić w krązki. Na patelni podsmażyć na oleju, na złoto cebulę i pora. Przełożyć do gorącego bulionu z dodatkiem przypraw. Gotować 15 min. Dodać resztę warzyw i biale wytrawne wino.Gotować do miękkości warzyw. Podawać z pieczywem czosnkowym lub grzankami.
Komentarze