Zimowa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 15 min

Smakuje do ostatniej łyżki :)

  • 15 min

Składniki:

  • 1kg cebuli
    3 średnie ziemniaki
    1l.bulionu z kostki lub wywaru mięsnego
    100ml białego wytrawnego wina
    2 marchewki
    1 mała pietruszka
    kawałek pora i selera
    liść laurowy
    sól, pieprz, zioła prawansalskie
    olej do smażenia ( Ja użyłam smalcu ze skwarkami)

Zimowa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać i pokroić w piórka. Ziemniaki oraz reszte warzyw obrać. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę, natomisat marchew, pietruszkę i seler w drobniejszą. Por Pokroić w krązki. Na patelni podsmażyć na oleju, na złoto cebulę i pora. Przełożyć do gorącego bulionu z dodatkiem przypraw. Gotować 15 min. Dodać resztę warzyw i biale wytrawne wino.Gotować do miękkości warzyw. Podawać z pieczywem czosnkowym lub grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy