Chcę podzielić się przepisem na potrawę kuchni ormiańskiej. Jest to chleb z ziołami ( Zhingaliov hac- Zhangal to po ormiańsku zielenina (zioła) a hac- chleb).
40 min
Składniki:
Składniki: 1 szklanka bardzo zimnej wody, szczypta soli, mąka pszenna ( ile zabierze ciasto)
Nadzienie: w oryginale powinno być 20, ale można mieszać dowolnie wg uznania. Należy pamietać jednak, że niektóre zioła są niezbędne. Są to: 2-3 pęczki kolendry, 1 pęczek szczawiu, liście botwinki, 2-3 pęczki pietruszki, 2 pęczki szczypiorku, 3 pęczki koperku, 2-3 łyżki oleju, sól i pieprz wg smaku. Ja dziś dodałam 100g sera typu feta.
Zhingaliov hac - ormiański chleb z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie zioła dobrze umyć, osuszyć i posiekać. Dodać pokruszony ser- wymieszać.
Wyrobić ciasto: sól rozpuścić w zimnej wodzie, dodawać powoli mąkę, tyle by uzyskać twarde ciasto. Odstawić je na 20-30 minut, przykryte ściereczką. Następnie pokroić je na małe kawałki. Wałkować na cienkie placki o średnicy 15-20 cm ( w zależności od wielkości patelni).
Wymieszać dwie duże garście ziół z odrobiną oleju (u mnie rzepakowy), solą i pieprzem. Pamiętajmy, że ser jest słony, by nie przesadzić z solą. Położyć przygotowaną porcję ziół na placek , podnieść brzegi i zlepić końce tak, aby zioła były dokładnie zamknięte, przyklepać chlebek dłonią aby uzyskać płaski placek.
Smażyć na rozgrzanej suchej patelni, szwem z łączenia końców do dołu. Kiedy zbrązowieje przewrócić na drugą stronę. Chleb smażyć przez około 2-3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni wysmarować jedną stronę chleba masłem. Podawać ze śmietaną, macunem ( rodzaj zsiadłego mleka) lub jogurtem. Smacznego :)
Komentarze